stadsbibliotek deltar i internationellt intervjuprojekt om nyanl

Fr nyanlnda har biblioteken en mycket viktig roll frutom att vara en plats att kunna mta sitt eget sprk i litteraturen r det ocks dr man kan mtas, f information och hjlp. Malm stadsbibliotek deltar nu som ett av fyra bibliotek i fyra olika lnder i intervjuprojektet A million stories som man hoppas ska ka frstelsen fr mnniskor p flykt.

De senaste ren har Skneregionen och Malm tagit emot en stor andel av de nyanlnda personer som av olika anledningar tvingats fly frn sina hemlnder till Europa och Sverige. Mnga av dem sker sig till biblioteken som fungerar som en ppen plats fr bde information och social kontakt. P Malm stadsbibliotek har man nyss startat upp intervjuprojektet A million stories ett samarbetsprojekt dr fyra olika bibliotek i fyra olika lnder under tv rs tid ska samla in nyanlndas berttelser om flykt. Biblioteken kommer att fungera som ett sprkrr fr de insamlade historierna som man hoppas ska ka frstelsen fr vad upplevelsen av en flykt innebr.

Frutom Malm stadsbibliotek deltar bibliotek i Roskilde, Danmark, Kln, Tyskland och Athen, Grekland, berttar projektledare Nizar Keblawi. Anledningen r att Grekland r det land mnga flyktingar frst kommer till nr de nr Europa, Sverige och Tyskland r de lnder som tagit emot flest flyktingar och Danmark fungerar som transitland dremellan.

Tillsammans med fem andra ur bibliotekspersonalen och nio volontrer tar sig Nizar an uppgiften att filma, klippa, publicera och marknadsfra materialet under de nrmsta 24 mnaderna. Fortlpande ska man identifiera nyanlnda som kan tnka sig att vara med. Till sin hjlp har man organisationer som Rda korset och Individuell Mnniskohjlp. Hittills har 62 personer blandat mellan kvinnor och mn i olika ldrar anmlt sig.

TIPS: Boktuggs nyhetsbrev via epost till din inbox varje vecka anml dig idag >>

Mlet r att f ihop 160 personer, berttar Nizar. Sammanlagt 640 intervjuer frn alla lnder. Vi har gtt ut till trffpunkter och sprkgrupper fr att bertta om A million stories och intresset har varit stort. Igr filmade vi vr frsta intervju, en 21 ring frn Syrien. Det var en vldigt knslosam berttelse.

Frn inspelning av intervju p Malm stadsbibliotek

Det filmade materialet kommer att klippas och redigeras och sedan lggas ut p en gemensam hemsida. Fr allmnheten blir sidan tillgnglig frst i oktober 2017.

I samband med A million stories genomfr stadsbiblioteket och omrdesbiblioteken i Malm workshops och seminarier som riktar sig till alla. Frhoppningen r att underltta integrationen.

En del av intervjuerna kommer vi att genomfra ute p omrdesbiblioteken, sger Nizar. P s vis hoppas vi kunna sprida det s att fler kan brja arbeta med nyanlnda. Det passar perfekt att gra det hr p bibliotek. Det r en ppen plats dr alla r vlkomna. Mnga nyanlnda kommer hit fr att lna SFIbcker eller skriva p datorer, g p sprkcaf och lsa bcker. Hr finns mnga i personalen som talar flera olika sprk och vi har tryckt information p bland annat arabiska och persiska. Det mrks att mnniskor knner sig trygga hr.